Enviroment

16.02.2013 15:18

 

U kasy supermarketu si bere jedna stará žena igelitovou tašku na uložení nákupu. Pokladní jí vyčítá, že nepoužívá "ekologické" nákupní tašky: "Vaše generace nezná ekologické hnutí. My mladí lidé budeme muset platit za starší generaci, která plýtvá prostředky!"
Stará žena se omluví pokladní a dodává: "Je mi líto, my jsme environmentální hnutí v naší době neměli." Když už odcházela z obchodu, pokladní jí ještě povídá: "Lidé jako vy zničili všechny přírodní zdroje. Na náš účet půjdou náklady na jejich obnovu. Vaše generace neudělala pro ochranu životního prostředí vůbec nic!"
Stará dáma se vrátí a povídá:
"Za mých časů jsme vraceli láhve od mléka a od piva do obchodu, obchod je poslal zpátky do továrny, tam je umyli, sterilizovali a znovu naplnili - jedna láhev se tak použila několikrát. V té době byly láhve opravdu recyklovány, ale neznali jsme environmentální hnutí. Za mých časů jsme chodili po schodech nahoru pěšky. Nebyly žádné pohyblivé schody ve všech obchodech či kancelářích. Šli jsme pěšky do obchodu za rohem a nebrali jsme si auto, kdykoli jsme se chtěli dostat někam o dvě ulice z domu.
Ale ano, neznali jsme environmentální hnutí.
V té době jsme prali plínky, jednorázové papírové jsme neznali. Vyprané prádlo se sušilo na šňůře a nepoužívali jsme elektrickou sušičku, která spotřebuje 3000 wattů za hodinu. K usušení prádla jsme použili větrnou a solární energii.
V té době jsme systematicky recyklovali oblečení z bratra nebo sestry dalšímu sourozenci. Ale je to pravda, environmentální hnutí jsme neznali.
V té době byla v domě jedna televize nebo rádio, ne jako teď, kdy je televizor a rádio v každé místnosti. A televize měla malou obrazovku o velikosti krabice na pizzu, ne obrazovku o velikosti Moravy.
V kuchyni každý připravoval potraviny ručně - neměli jsme všechny možné speciální elektrické přístroje na přípravu bez námahy, které spotřebují velké množství elektřiny.
Když bylo potřeba zabalit křehké předměty, aby mohly být poslány poštou, použili jsme jako výplň noviny nebo vatu a balili do krabic, které už dříve sloužily - nepoužívali jsme bubliny z polystyrénu nebo plastu.
V té době jsme na sekání trávníku používali ruční energii - neměli jsme žádné elektrické ani benzínové sekačky.
Pracovali jsme fyzicky, a proto nebylo třeba chodit na běžící pásy do posilovny, které fungují na elektřinu. Ale máte pravdu, my jsme tenkrát nevěděli nic o environmentálním hnuti.
Když jsme měli žízeň, pili jsme vodu z fontány - a nepoužívali plastové kelímky nebo láhve, které se zahazují po jednom použití.
Měli jsme plnicí pera a plnili je z kalamáře místo nákupu vždy nového pera. Při holení se vždy měnily jen žiletky namísto vyhazování jednorázové žiletky po každém oholení.
Ale ano, neznali jsme environmentální hnutí.
V té době lidé jezdili autobusy a vlakem a děti do školy na kole, místo používání rodinného auta, kde má matka službu jako taxi 24 hodin.
V té době děti měly stejné aktovky na několik let, pastelky, gumy, ořezávátka a další příslušenství se používalo tak dlouho, jak to bylo jen možné, a ne nové tužky a gumy s novým sloganem každý rok.
Ale ano, neznali jsme environmentální hnutí.
Měli jsme doma jednu elektrickou zásuvku na místnost - ne vícezásuvkovou lištu, která je teď nezbytná kvůli širokému sortimentu elektrického příslušenství které potřebujete vy, dnešní mládež.
Tak už mě přestaň srát s tím zeleným hnutím, děvenko!"

 

 

zdroj : Facebook